Logo
0544-487163
Wat wil jij weten over ons kunstgras?
Vario
FAQ

Over ons

Wat maakt het kunstgras van Vario onderscheidend?

In 2003 werd kunstgras speciaal ontwikkeld en gelanceerd door Royal Grass® met als doel om kunstgras zoveel mogelijk op echt natuurgras te laten lijken voor toepassingen in tuinen, openbaar groen, dakterrassen en andere landschapstoepassingen. Vario is sindsdien officieel partner van het merk Royal Grass®.

Aan de basis van de kwaliteit van Royal Grass® kunstgras stonden de vezelontwikkelingen die al gebruikt werden bij de derde generatie kunstgrasvelden:

 • Geselecteerde PE grondstoffen van hoge kwaliteit die zich in de praktijk hadden bewezen;
 • UV stabiliteit en kleurechtheid zodat het gras niet verkleurde;
 • Veiligheid: geen zware metalen in de grondstof zoals lood, zink of andere stoffen die gevaarlijk konden zijn voor consumenten;
 • Zachtheid: vezels waar zelfs professionele voetbalspelers veilig slidings op konden maken;
 • Een gepatenteerde V-shape kunstgrasvezel;
 • Het kunstgras is voorzien van een MiNT® technologie dat de reflectie van de vezels sterk reduceert.
 • De nieuwste innovatie op het gebied van kunstgras is ReaDY® technologie. Hierdoor heeft kunstgras geen waarneembare ‘poolrichting’ meer.

Kan ik het kunstgras vanuit voorraad kopen bij Vario?

Vario is groothandel en servicepartner van Royal Grass® kunstgras. Alle producten kunnen vanuit voorraad geleverd en aangelegd worden door het team van Vario.

Wat is het werkgebied van Vario?

Het werkgebied van Vario bestaat uit Nederland, België en Duitsland. Doordat werkzaamheden specialistisch zijn, zijn wij onze klanten in een groot gebied van dienst. Op onze referentiepagina tuin & landschap en onze referentiepagina sport & spel zijn een tal van gerealiseerde projecten in Nederland, Duitsland en België zichtbaar. 

Waar kan ik het kunstgras bezichtigen?

Je kunt de verschillende soorten kunstgras zien en voelen in onze showtuin in Lichtenvoorde, Koningslinde 5B, 7131 MP. Deze is geopend van maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 17:00.

Wat is het verschil tussen jullie kunstgras en die van de bouwmarkt?

Vario kiest te allen tijde voor de hoogst haalbare kwaliteit kunstgras. Naast het kwaliteitsverschil en het verschil in de natuurlijke uitstraling van het kunstgras, dragen wij ook zorg voor de volledige realisatie van kunstgrasprojecten, wij bieden service en beschikken over de mogelijkheden om het kunstgras met speciale machines te onderhouden.

Wat is de minimale afname van jullie kunstgras?

Er is geen minimale afname van ons kunstgras. Een tuin/balkon/dakterras groot of klein, iedereen verdient de juiste aandacht! 

Algemeen over kunstgras

Wat zijn de voordelen van kunstgras t.o.v. gewoon gras?

Redenen om voor kunstgras te kiezen zijn o.a. onderhoud, functionaliteit en de esthetische waarde, ofwel sierwaarde. Afhankelijk van toepassing en gebruik zijn er meerdere keuzes mogelijk in verschillende prijsklassen. Ook vormt kunstgras een waardig alternatief voor natuurlijk gras en andere (half)verhardingsmaterialen.

Voordelen kunstgras:

 • Minimaal onderhoud, nooit meer maaien, sproeien, bemesten en bijzaaien;
 • Veel minder last van ongedierte;
 • Altijd een groene natuurlijke uitstraling;
 • Ideaal voor mensen met (gras)allergie;
 • Kunstgras is geschikt voor diverse sport- en speldoeleinden; 
 • Kunstgras is in meerdere kleuren en belijning verkrijgbaar.
 • Bijkomende voordelen: geen inloop van modder in bijvoorbeeld de kantine, de school, kleedkamers e.d.!
 • Gecertificeerd als valondergrond, dus uitermate geschikt voor de toepassing onder speeltoestellen. 

Waar wil je kunstgras gaan op toepassen? Kies je voorkeur op onze homepagina!

Wat zijn de nadelen van kunstgras?

Jammer dat je op kunstgras nadelen zoekt. Wij kunnen het niet mooier maken dan dat het al is. En in hoeverre is een nadeel, echt een nadeel bij kunstgras? Oordeel zelf en mocht je toch nog twijfelen, bekijk dan onze gerealiseerde projecten of neem contact met ons op.

Nadelen kunstgras:

 • Kunstgras wordt in de zomer warmer dan natuurgras en kleurt niet mee met de seizoenen. 
 • Kunstgras is weliswaar onderhoudsarm, maar niet onderhoudsvrij zoals vaak wordt gedacht.
 • Bij langdurig gebruik is kunstgras onderhevig aan normale slijtage, ook wel platliggen genoemd. Deze normale slijtage is afhankelijk van de intensiteit waarmee het kunstgras gebruikt wordt. Er zijn maatregelen te treffen die platliggen voorkomen. Ook het type kunstgras is bepalend. Wij geven je hierover graag een goed advies.
 • Een onderbelicht nadeel c.q. onderdeel waar snel aan voorbij wordt gegaan, is dat kunstgras een professionele installatie vereist. Een onvakkundige installatie, zeker van grotere oppervlakken, leidt tot een onbevredigend resultaat. Op de langere termijn betaalt een professionele installatie zichzelf terug, ook ten aanzien van het gebruiksplezier. Vandaar dat Vario beschikt over eigen gespecialiseerde vakmensen. Op onze referentiepagina vindt je enkele mooie referenties van reeds gerealiseerde kunstgrasprojecten.

Waar is kunstgras van gemaakt?

 • Polyethyleen (PE): zacht, huidvriendelijk en duurzaam 
 • Polypropyleen (PP): stijver, duurzaam 
 • Nylon: harder en uiterst duurzaam

Wordt kunstgras op rol geleverd?

Kunstgras wordt op een rol geleverd. De rollen zijn altijd 200 of 400 cm breed.

Hoe zwaar is kunstgras?

Ongeveer tussen 2 en 4 kilo per m2.

Is kunstgras milieuvriendelijk?

Bij het kiezen voor kunstgras spelen milieuoverwegingen een belangrijke rol. Kunstgras ontlast het milieu. Nooit meer maaien, bemesten, beregenen en, ook niet onbelangrijk, er zijn geen chemicaliën nodig voor het onderhoud.

In de VS bestaan meerdere subsidieregelingen die de aanleg van kunstgras in tuinen bevorderen, voornamelijk vanwege de besparing van water die dit oplevert. Dat er geen weekmakers of zware metalen in de productie van het kunstgras gebruikt zijn, wordt geborgd door strenge milieunormen DIN 18035-7 met betrekking tot uitloog van zware metalen).

 • Onderhoudsbesparing: kunstgras groeit niet en hoeft dus niet met motormaaiers gemaaid te worden. Dit betekent géén energiekosten en géén schadelijke uitstoot.
 • Waterbesparing: kunstgras heeft geen kostbaar drinkwater nodig.
 • Duurzaamheid: kunstgras heeft een lange levensduur, uiteraard afhankelijk van de gekozen kwaliteit.
 • Kiezen voor een duurzaam kunstgrasproduct betekent dat er uiteindelijk minder kunstgras hoeft te worden verwijderd en gerecycled.

Hoe lang gaat kunstgras mee?

Bij normaal gebruik heeft kunstgras een levensduur van 10 tot 15 jaar.

Is kunstgras statisch?

Af en toe is kunstgras statisch. Veel materialen zijn in meer of minder mate oplaadbaar, zo ook kunststof. Bij wrijving (dus gebruik) kan er statische oplading plaatsvinden. Dit heeft meestal te maken met hoge temperaturen en lage luchtvochtigheid.

Het kunstgras kan dan de oplading slecht kwijt aan de omgeving met als gevolg dat het statisch wordt. Het kunstgras even snel nat maken met de sproeier is de makkelijkste manier om de statische elektriciteit kwijt te raken. Ook is het mogelijk om in een droge periode het kunstgras anti statisch te maken. Laat u zich hierover informeren door het team van Vario.

Is het mogelijk om objecten van een zwaar gewicht te plaatsen op het kunstgras?

Zware objecten kunnen wel geplaatst worden op kunstgras. Wel moet je er rekening mee houden, dat als je het object verwijderd van het kunstgras de kunstgrasvezel plat ligt. Dit zal in de loop der tijd weer rechtop gaan staan.

Kan ik kunstgras zowel binnen als buiten gebruiken?

Kunstgras kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. Wanneer je het binnen wilt gebruiken, dan dient het wel aan de normen en eisen van brandveiligheid te voldoen. Daarnaast is het binnen niet raadzaam om het kunstgras in te strooien met zand. Vario heeft ervaring met de realisatie van indoor- kunstgrasvelden.

Geeft kunstgras af op kleding?

Kunstgras geeft niet af op kleding. Ook voorkomt kunstgras de inloop van modder en vuil.

Kan kunstgras in iedere gewenste vorm gelegd worden?

Kunstgras kan in principe in elke vorm worden aangelegd. De mogelijkheden zijn bijna onbeperkt: cirkels, halve cirkels, geometrische of onregelmatige vormen kunnen uit de grasmat gesneden worden, waarna de openingen gevuld kunnen worden met bijvoorbeeld beplanting. Vario heeft in 2012 de dijken van het recreatiepark “Madurodam” bekleed met 3500 m2 kunstgras, om maar aan te geven wat de eindeloze mogelijkheden zijn.

Is kunstgras brandbaar?

Vuur en hete voorwerpen dienen vermeden te worden op kunstgras is gemaakt van een hoogwaardige kunststof die niet brandbaar is maar wel zal smelten bij vuur en aanraking met hete voorwerpen. Bij zandgevuld kunstgras heeft het zand een dovende werking en is er geen brandgevaar. Voor de brandveiligheid raden wij dus aan geen barbecues op het kunstgras te plaatsen. Royal Grass® is gecertificeerd conform de hoogste norm op het gebied van brandveiligheid (B1 classificering volgens DIN 4102 / C-s1 classificering volgens EN 13501-01).

Laat kunstgras (regen)water door & hoe wordt het (regen)water afgevoerd?

Kunstgras is van zichzelf goed waterdoorlatend. In de tapijtrug zijn drainagegaten gemaakt. Hierdoor wordt het water afgevoerd. Kunstgras blijft dus niet lang nat, sterker nog, het is zeer snel droog! Natuurlijk moet het water dat onder de kunstgrasmat komt ook afgevoerd worden. Hiervoor is een goede waterdoorlatende ondergrond noodzakelijk. Wij raden om deze reden af het kunstgras aan te leggen op de zwarte aarde. 

Kunstgras kan tot wel 60 liter water per minuut per vierkante meter water afvoeren. Daarom is het belangrijk dat de ondergrond onder het kunstgras ook in staat is om het overtollige regenwater af te voeren.

Voor een harde ondergrond zoals beton of asfalt betekent dit dat ook hier de waterafvoer geregeld moet zijn. Indien dit niet het geval is zullen er plassen op het kunstgras kunnen blijven staan. Wij hebben diverse drainage-matten in ons assortiment die op een dergelijke ondergrond kunnen worden toegepast. Vario adviseert u graag verder over de juiste soorten ondergronden.


Kunstgras & het weer

Kan kunstgras van Vario verkleuren in de zon?

Vario werkt alleen met hoogwaardige kwaliteit kunstgrassen. Royal Grass® kunstgras verkleurd niet door de zon. Er wordt garantie gegeven op verkleuring en UV-degradatie van de kunstgrasvezels van 6 tot 11 jaar, afhankelijk van de zonintensiteit op de plaats van installatie. Deze is verschillend voor noordelijk gelegen landen, zoals Zweden, en voor landen waar de zonneschijn zeer intensief is, bijvoorbeeld Dubai. In Nederland geldt een UV kleurgarantie van 11 jaar.

Wordt kunstgras warm in de zon en in de zomer?

Kunstgras wordt warmer in de zon dan natuurgras. Helaas mist kunstgras het koelende effect dat gewoon gras wel heeft. U kunt kunstgras qua warmte dan ook beter vergelijken met bestrating. Ondanks dat kunstgras warmer wordt is het geen reden om te twijfelen bij de keuze, zeker niet als u woont in Nederland of België. Het kunstgras blijft een ideaal speelgazon, ook tijdens de mooiste zomerdagen.

Tot welke temperaturen is kunstgras bestendig?

Kunstgras wordt wereldwijd zonder problemen toegepast, zowel in gebieden met extreem koude winters als in gebieden met extreem warme zomers.

Hoe gebruik ik kunstgras in de winter?

Winterse omstandigheden zijn geen enkel probleem voor kunstgras, het zal niet beschadigen of afbreken door langdurige vorst. Tijdens vorst mag er gewoon op het kunstgras gelopen en gespeeld worden. Natuurlijk is het wel zo dat hoe lager de temperatuur hoe “stugger” de grasvezels worden. Let op met sneeuw of ijzel, indien sneeuw is vast- getreden in het kunstgras en zich een ijslaag heeft gevormd, mag dit niet handmatig verwijderd worden om beschadiging van de grasvezels te voorkomen.

Je kunt dit het beste op natuurlijke wijze laten smelten. Eventueel kun je zout gebruiken, maar wel incidenteel. De zoutresten kunnen namelijk achterblijven op de tapijtrug en bij veelvuldig gebruik de drainerende werking van het gazon belemmeren.

Kunstgras sneeuw vrij maken kun je doen met een plastic sneeuwschuiver. Neem liever geen metaal. Metalen sneeuwschuivers kunnen bramen bevatten die het kunststof beschadigen.

Bij vragen kun je altijd contact opnemen met Vario.

Kan er ook in de winter op kunstgras gespeeld worden?

In de winter is het gewoon mogelijk om te spelen om kunstgras. Kunstgras ondervind weinig hinder van de verschillende weersomstandigheden.

Kan kunstgras bevriezen?

Kunstgras kan niet bevriezen. Kunstgras is nauwelijks gevoelig voor de diverse weersomstandigheden.

Laat kunstgras (regen)water door & hoe wordt het (regen)water afgevoerd?

Kunstgras is van zichzelf goed waterdoorlatend. In de tapijtrug zijn drainagegaten gemaakt. Hierdoor wordt het water afgevoerd. Kunstgras blijft dus niet lang nat, sterker nog, het is zeer snel droog! Natuurlijk moet het water dat onder de kunstgrasmat komt ook afgevoerd worden. Hiervoor is een goede waterdoorlatende ondergrond noodzakelijk. Wij raden om deze reden af het kunstgras aan te leggen op de zwarte aarde. 

Kunstgras kan tot wel 60 liter water per minuut per vierkante meter water afvoeren. Daarom is het belangrijk dat de ondergrond onder het kunstgras ook in staat is om het overtollige regenwater af te voeren.

Voor een harde ondergrond zoals beton of asfalt betekent dit dat ook hier de waterafvoer geregeld moet zijn. Indien dit niet het geval is zullen er plassen op het kunstgras kunnen blijven staan. Wij hebben diverse drainage-matten in ons assortiment die op een dergelijke ondergrond kunnen worden toegepast. Vario adviseert u graag verder over de juiste soorten ondergronden.


Is het kunstgras glad als het geregend heeft?

Het kunstgras zal net zoals natuurgras iets gladder zijn nadat het heeft geregend.

Veiligheid

Is het spelen op kunstgras veilig voor kinderen?

Spelen op kunstgras is veilig voor kinderen. Wel moet je rekening houden met een juiste ondergrond. Laat je informeren door één van onze medewerkers.

Is kunstgras veiliger dan normaal gras?

Kunstgras is in combinatie met een valdempende ondergrond goedgekeurd tot valhoogtes van 3,00 m1. Natuurgras is goedgekeurd tot een valhoogte van maximaal 1,50 m1.

Daarnaast zijn onze NEN-EN 1177:2008 gecertificeerde kunstgrassen ook goedgekeurd door het Nederlandse Keurmerkinstituut. 

Is het giftig om kunstgras te eten?

Zowel kunstgras als instrooizand is volledig ongevaarlijk voor mens en dier. Royal Grass® kunstgras is uitvoerig getest en gecertificeerd door TNO. Zo zijn er uitgebreide testen gedaan op het gebied van veiligheid. Het gras levert geen enkel gevaar op voor volwassenen, kinderen of dieren en is bovendien brandwerend. Bij aanraking met vuur dooft de zandingestrooide kwaliteit onmiddellijk. Royal Grass® kan veilig worden gebruikt in tuinen, op dakterrassen, sport- speelvelden en openbaar groen.

Is kunstgras giftig?

Zowel kunstgras als instrooizand is volledig ongevaarlijk voor mens en dier. Royal Grass® kunstgras is uitvoerig getest en gecertificeerd door TNO. Zo zijn er uitgebreide testen gedaan op het gebied van veiligheid. Het gras levert geen enkel gevaar op voor volwassenen, kinderen of dieren en is bovendien brandwerend. Bij aanraking met vuur dooft de zandingestrooide kwaliteit onmiddellijk. Royal Grass® kan veilig worden gebruikt in tuinen, op dakterrassen en ons openbaar groen.

Is het veilig om te vallen op kunstgras?

Voor tuin & landschap is het veilig om op kunstgras te vallen. Om de val aangenamer te maken is het mogelijk om valdemping onder het kunstgras aan te laten leggen.
Voor sport & spel is het ook veilig om te vallen op kunstgras, mits er een gecertificeerde valondergrond onder is geïnstalleerd.
Voor meer informatie kun je contact opnemen met één van onze medewerkers.

Kan kunstgras in brand vliegen?

Vuur en hete voorwerpen dienen vermeden te worden op kunstgras is gemaakt van een hoogwaardige kunststof die niet brandbaar is maar wel zal smelten bij vuur en aanraking met hete voorwerpen. Bij zandgevuld kunstgras heeft het zand een dovende werking en is er geen brandgevaar. Voor de brandveiligheid raden wij dus aan geen barbecues op het kunstgras te plaatsen. Royal Grass® is gecertificeerd conform de hoogste norm op het gebied van brandveiligheid (B1 classificering volgens DIN 4102 / C-s1 classificering volgens EN 13501-01).

Wat gebeurt er als kunstgras in de brand vliegt?

Kunstgras is brandveilig, dus zal niet in de brand vliegen.

Kunstgras in de tuin

Hoe bepaal ik welk kunstgras ik nodig heb voor mijn tuin?

Dit ligt aan meerdere factoren. Wordt het kunstgras intensief betreden? Zijn er huisdieren in het spel? Dient het kunstgras de meest natuurlijke uitstraling te hebben of dient het uitsluitend functioneel te zijn? Voor welke toepassing wordt het kunstgras in de tuin ingezet? Je kunt je laten informeren door één van onze medewerkers.

Wat kost kunstgras voor in mijn tuin?

De kunstgras prijs per m2 is per type kunstgras anders. De kunstgras prijzen voor in de tuin liggen op ongeveer €30,00 tot €40,00 per m2. Naast de prijs zijn er ook nog andere punten waar je rekening mee moet houden.

De kosten voor kunstgras tuin:

 1. Het afgraven en verwijderen van het bestaande gazon. 
 2. Het leveren en inrijden van het nieuwe fundering (bestaande uit: zand / meng-granulaat / lava / ketelzand of granulight).
 3. Aanschaf van het kunstgras en aanvullende materialen, zoals instrooizand, lijm en nadenband. 
 4. Het leggen van het kunstgras. 

 De kunstgras kosten zal per tuin verschillen. Je kunt bij ons vrijblijvend een offerte aanvragen.

Wat kost kunstgras voor op mijn dakterras?

De kunstgras prijs verschilt type kunstgras. De kosten voor kunstgras op een dakterras moet je rekening houden met onderstaande punten.

 1. Bereikbaarheid dakterras
 2. Windbelasting 
 3. Drainage 
 4. Type systeemopbouw. 

Elk dakterras vraagt om een andere opbouw. Je kunt bij ons vrijblijvend een offerte aanvragen. De kunstgras prijzen kun je alvast vinden op onze productenpagina

Wat kost kunstgras voor op mijn balkon?

Voor het exact berekenen van de kosten voor kunstgras op een balkon moet je rekening houden met onderstaande punten.

 1. Bereikbaarheid balkon;
 2. Drainage / afvoer; 
 3. Type systeemopbouw.

Elk balkon vraagt om een andere opbouw. Laat je zich informeren door het team van Vario.

Tips bij de aanschaf van kunstgras

Kwaliteit kunstgras

De kwaliteit van de kunstgrassen die Vario levert (Royal Grass®) wordt, naast de zorgvuldig geselecteerde grondstoffen, mede bepaald door de het gewicht van de grasvezels per vierkante meter. Hierbij zijn twee dingen belangrijk om te weten:

 1. Het gewicht van de individuele kunstgrasvezels (gemeten in dTex).
 2. Het totaal gewicht of het aantal kunstgrasvezels per vierkante meter (gemeten in gram per m2). 

Kies voor een vakkundige installatie

Kunstgras leggen wordt vaak onderschat. Het vereist expertise en vakmanschap om de kunstgrasmat goed aan te leggen. Ook is het belangrijk om te kiezen voor een duurzame ondergrond. Wat heb je aan een hoogwaardige kwaliteit kunstgras als deze niet goed is aangelegd?

Hoe kan ik kunstgras zelf schoonmaken?

Het is belangrijk om het kunstgras goed schoon te houden. Kunstgras schoonmaken doe je o.a. door bladeren, onkruid en ander afval tijdig middels een bladhark, straatbezem of bladblazer te verwijderen.

Is kunstgras geschikt voor honden en huisdieren?

Kunstgras is zeer geschikt voor huisdieren. Mocht je hond per ongeluk op het gras plassen zal het niet verkleuren. In de droge periode moet je dit wel naspoelen met water. Spelende honden op het gras is ook geen probleem. Overweeg je kunstgras in de tuin aan te laten leggen, vermeld dan altijd dat je huisdieren hebt. Zodoende kan Vario je het juiste type kunstgras aanbevelen.

Kunnen er mollen onder het kunstgras komen?

Link invoegenMollen houden niet van kunstgras en zullen dit dan ook niet opzoeken. Mollen houden van wormen en andere voeding die zich normaal in de grond bevindt. Als kunstgras op een speciaal geprepareerde ondergrond ligt is deze voeding verdwenen en zullen mollen niet snel je gazon opzoeken. 

Echter, als er een mol in het oude natuurgras aanwezig is en de mol wordt niet verwijderd voordat het kunstgras wordt geïnstalleerd, kan hij wel een hoop schade aanrichten. De mol wil tenslotte boven komen en gaat onder het kunstgras graven, dit levert verzakkingen op.  Wij zijn geen mollen-expert en hoe een mol onder de grond zijn weg vindt weten wij ook niet. Stel dat het weiland naast je huis veel mollen bevat, kan een mol verdwalen en in je gazon terecht komen. Om deze vraag niet te hoeven beantwoorden raden wij aan voorzorgsmaatregelen te nemen en een mollengaas onder de aan te brengen fundering onder het kunstgras aanleggen. Voorkomen is beter dan genezen.

Hoe verwijder ik vogelpoep van mijn kunstgras?

Vogelpoep verteerd niet op kunstgras. Dit zal je zelf moeten verwijderen en het kunstgras schoonmaken. Hiervoor zijn speciale gereedschappen en schoonmaakmiddelen verkrijgbaar.

Is het veilig om te BBQ’en op kunstgras?

Vuur en hete voorwerpen dienen vermeden te worden op kunstgras. Kunstgras is gemaakt van een hoogwaardige kunststof die niet brandbaar is, maar wel zal smelten bij vuur en aanraking met hete voorwerpen. Bij een zandgevuld kunstgras of een met ‘kurk’ gevuld kunstgras heeft het zand/kurk een dovende werking en is er geen brandgevaar. Voor de brandveiligheid raden wij dus aan geen barbecues op het kunstgras te plaatsen.

Laten meubelen of zware objecten een blijvend zichtbare plek achter op kunstgras?

Het plaatsen van objecten op kunstgras is mogelijk. Bij het weghalen van deze objecten zal het kunstgras even plat liggen, maar dit zal zichzelf weer herstellen. Je kunt middels een harde bezem of een klein harkje de vezels weer overeind harken.

Kan ik kunstgras ook naast normaal gras gebruiken in de tuin?

Ja, dit is mogelijk. Je kunt ervoor kiezen om kunstgras over te laten lopen in echt gras. Ook is het een optie om een opsluiting tussen het kunstgras en het natuurgras toe te passen.

Kan ik ook in mijn eigen tuin een kunstgras sportveld laten aanleggen?

Maar natuurlijk, hoe mooi is het om je favoriete sport in je eigen tuin met kunstgras sportveld te gebruiken? De aanleg is vaak specialistisch, laat je daarom van te voren goed informeren door onze Vario specialisten. Dan kun je vervolgens elke dag hockey, voetbal, golf of een andere sporten beoefenen in je eigen (achter)tuin.

Kan kunstgras ook dienen als ondergrond voor speeltoestellen, zoals schommels?

Dit is mogelijk. Je kunt hiervoor speciaal kunstgras gebruiken met een dempende ondergrond voor meer veiligheid.

Kunstgras installatie in de tuin

Kan ik kunstgras zelf aanleggen?

Je kunt (een kleine oppervlakte) kunstgras ook zelf aanleggen. Mocht je toch twijfelen over het kunstgras leggen? Wij zullen je dan een handleiding toesturen voor het leggen van het kunstgras.

Wat is de ondergrond van kunstgras?

Ondergrond kunstgras kan worden gelegd met verschillende soorten ondergronden. Ons advies voor stabiele, goed drainerende ondergrond is om een betonbrekerzand, gradatie 0-4 mm te gebruiken. Andere producten die ook gebruikt worden zijn bijvoorbeeld, geel zand, menggranulaat, lava of granulight. Laat je informeren door één van onze medewerkers wat de beste kunstgras ondergrond is voor in jouw tuin.

Kan kunstgras rondom mijn trampoline worden aangelegd?

Ja, je kunt kunstgras leggen rondom een trampoline. Vario beschikt tevens over een tal van inbouwkitten voor het ingraven van de trampoline dat ervoor zorgt dat het kunstgras netjes langs de trampoline kan worden aangelegd.

Kan kunstgras rondom een zwembad gelegd worden?

Kunstgras is ideaal rondom het zwembad, het water blijft altijd helder, fris en rondom het zwembad ontstaan geen modderpoelen meer. Na het zomerseizoen heb je nog steeds een mooi groen gazon. Voor het juiste type kunstgrasmat en ondergrond adviseren we je graag.

Kan ik het kunstgras rechtstreeks laten leggen op de bestaande drainagetegels?

Ja, het is mogelijk om het kunstgras rechtstreeks op de tegels aan te leggen, mits de ruimte tussen de tegels niet groter zijn is dan 5 mm.

Kan kunstgras rechtstreeks worden aangelegd op bitumen?

Nee, dat is niet verstandig aangezien er altijd een drainerende laag onder het kunstgras moet worden aangebracht. Zodoende kan het overtollige regenwater worden afgevoerd naar de afvoer.

Moet het kunstgras worden ingestrooid met zand?

Een lange grasspriet heeft ondersteuning nodig. Dit kan door zandvulling of door een gekroesde vezel die verwerkt wordt onder in de kunstgrasmat. Door deze gekroesde vezel, ook wel mosdraad genoemd, ziet het kunstgras er vol en aantrekkelijker uit. De keuze tussen zandvulling of mosdraad is afhankelijk van de aard van het gebruik.

Ongevuld kunstgras wordt geadviseerd voor:

 • balkon of dakterras, waar het gewicht en aanwezigheid van zand niet gewenst is;
 • voor kleinere oppervlakken;
 • semi-tijdelijke toepassingen, of als het kunstgras verplaatsbaar moet zijn;
 • toepassingen voor binnen, of verticaal gebruik;
 • decoratief gebruik (showroom, beurs).

Instrooizand heeft een beschermende werking op het kunstgras en zorgt voor stabiliteit. Tevens voorkomt het plooivorming. Tip: ook kunstgras met een gekroesde vezel kan worden ingestrooid met een dun laagje zand om de levensduur en de stabiliteit te bevorderen.

De zandvulling blijft onzichtbaar en wordt afgedekt door de gekroesde vezel. De hoeveelheid zand is een derde van de hoeveelheid die gebruikt wordt in een volledig zandgevuld systeem.

Wat gebeurt er als kunstgras in aanraking komt met bestrijdingsmiddelen als Round-Up?

Onkruid is eenvoudig te verwijderen door middel van plukken, borstelen of harken van het gras. Zorg wel dat het onkruid verwijderd wordt voordat het kans krijgt te wortelen, dit geldt met name voor de zijkanten. Goed schoonhouden van het gazon voorkomt in grote mate onkruidgroei en verdient de aanbeveling.

Er zijn diverse middelen bij de bouwmarkt en/of tuincentrum verkrijgbaar die op biologische wijze doeltreffend algen, mos en onkruid verdelgen. Mits de gebruiksaanwijzing goed opgevolgd wordt, kunnen deze middelen geen schade toebrengen aan het kunstgras.

Eventueel kunt u een test uitvoeren op een achtergebleven stukje kunstgras van de installatie. Wel oppassen bij gebruik, dat het levende materiaal naast Royal Grass® hier niet mee in aanraking komt.

Lees ten allen tijde de gebruiksaanwijzing op de verpakking van het betreffende product en volg die aanwijzing(en) op! Bij twijfel kun je uiteraard contact opnemen met het team van Vario.

Kunstgras voor landschap

Kan ik bij jullie ook bestekteksten opvragen?

Als specialist op het gebied van kunstgras kan Vario voor jou een advies op maat verzorgen. Daarbij kan invulling worden gegeven aan de constructieve eisen en producteisen op basis van de toepassing. Vario is jou graag van dienst bij het samenstellen van een bestek.

Contact opnemen met Vario

Over welke certificaten beschikken jullie?

Vario is in het bezit van het certificaat VCA* 2008/5.1. VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. VCA gecertificeerde bedrijven werken met een VGM beheersysteem dat voldoet aan de ARBO-regels op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu.

Is het mogelijk om kunstgras ook verticaal te bevestigen?

Het is mogelijk om kunstgras verticaal te bevestigen. Vario heeft onlangs ook de dijklichamen van het recreatiepark Madurodam bekleed met 3500 m2 kunstgras. 

Bekijk hier het project: Kunstgrasproject Madurodam

Wat voor een soort kunstgras moet ik gebruiken voor openbare ruimtes?

Dit zal afhankelijk zijn waarvoor het kunstgras gebruikt gaat worden. Wij informeren je graag om het juiste type kunstgras in jouw plan toe te passen. 

Voor welke toepassingen in de openbare ruimte is kunstgras geschikt?

Op verschillende openbare ruimtes is kunstgras toe te passen. Laat kunstgras aanleggen bij bijvoorbeeld rotondes, (midden)bermen, groenstroken, wadi’s, perkjes en parken.

Is kunstgras voordeliger dan de aanleg van echt gras?

Door het minimale onderhoud is kunstgras op lange termijn voordeliger t.o.v. echt gras. Afhankelijk van de toepassing, ligt het terugverdien moment in Nederland op +/- 6 tot 8 jaar.

Is kunstgras duurzaam, hoe zit het met MVO en de kwaliteit?

De door Vario voorgestelde kunstgrasoplossingen voldoen altijd aan vooraf gestelde duurzaamheids- en kwaliteitscriteria. Belangrijke uitgangspunten hierin zijn:

 • Gebruikte materialen zijn veilig voor mens en milieu en bevatten geen gevaarlijke stoffen.
 • Waar mogelijk wordt gebruik gemaakt van gerecyclede materialen en/of nieuw toegepaste materialen zijn recyclebaar/cradle-to-cradle.  
 • Garantieperiode op het geleverde kunstgras bedraagt minimaal 10 jaar. 
 • Economische bijdrage (productie, uitvoering en inhuur) dient zoveel mogelijk ten goede te komen aan de Nederlandse economie. 
 • Uitvoering vindt te allen tijde plaats onder de geldende eisen voor Kwaliteit, Arbo en Milieu.

Is het mogelijk om kunstgras als dakbedekking te gebruiken?

Kunstgras kan prima worden aangelegd op groendaken. Elk dak vraagt wel om een andere constructie. Laat je informeren over de mogelijkheden.

Kunstgras bij sport

Verzorgen jullie ook de vergunning voor het aanleggen van een kunstgras sportveld?

Voor de realisatie van een kunstgras sportveld is het veelal van belang om een technische tekening of werktekening in kleur op te maken. Vario biedt deze service aan om zodoende de wensen en behoeften visueel te krijgen. 

Vario kan ook zorgdragen voor de aanvraag van een bouwvergunning bij de gemeente (WABO). Voor sportenvelden met een hoog hekwerk of verlichting is in principe (afhankelijk per gemeente) een vergunning nodig. Wij zijn je graag van dienst. 

Hebben jullie ook kunstgras voor officiële voetbalvelden?

Ja, Vario beschikt over een heel assortiment aan kunstgrassen voor sportdoeleinden als voetbal, handbal, hockey en tennis. De kunstgrassen staan geregistreerd op de sportvloerenlijst van ISA Sports.   

Maar let op; 
Vario realiseert multifunctionele sportvelden voor verenigingen en bijv. voor in de openbare ruimte.
Voor een kunstgras voetbalveld (gecertificeerd) adviseren wij je om contact op te nemen met bijv. een Domo Sports of GreenFields. Dit zijn producenten die verenigingen helpen om een project gerealiseerd te krijgen.

Wat voor een soort kunstgras wordt er gebruikt op een hockeyveld?

Voor de toepassing van kunstgras bij een hockeyveld wordt er gebruik gemaakt van een kortpolig type kunstgras. Het is mogelijk om te kiezen voor een met water gevuld kunstgrassysteem of een semi-waterveld. Een semi-waterveld wordt tevens ingestrooid met zand.  

Voor welke sporten kan jullie kunstgras gebruikt worden?

Ons kunstgras kan worden gebruikt voor elke sport welke nu ook beoefend wordt op gras.
Bijvoorbeeld:

 • Kunstgras voor op multifunctionele velden; op deze velden kunnen verschillende belijningen worden toegevoegd voor verschillende sporten. O.a. voetbal, basketbal, tennis, volleybal etc.
 • Kunstgras hockeyvelden
 • Kunstgras putting green en/of kunstgras golf

Hoe weet ik welk kunstgras ik nodig heb voor een sportveld?

Voor sporten hebben wij verschillende soorten kunstgras. Allereerst is het belangrijk om te weten of het veld ook gebruikt gaat worden als wedstrijdveld of dat het veld puur gebruikt wordt voor recreatieve doeleinden!

Wij realiseren prachtige multifunctionele voetbalvelden met verschillende soorten kunstgras. Deze kunstgrasvelden kunnen in principe overal worden aangelegd bijvoorbeeld voor verenigingen, schoolgemeenschappen of in de openbare ruimte.

Voor een voetbalveld oftewel gecertificeerd wedstrijdveld/trainingsveld adviseren wij je om contact op te nemen met bijvoorbeeld een Domo Sports of GreenFields.

Laat je adviseren door één van onze medewerkers.

Stuitert een bal op een kunstgrasveld?

Stuiteren ballen op kunstgrasvelden? Eigenlijk heel kort: Ja.
Maar elke sport vraagt om andere sporttechnische eigenschappen. Een basketbalveld vraagt om een harde ondergrond waarop de bal perfect stuitert. Een voetbalveld vraagt om een dempende ondergrond waarop de bal goed kan rollen en beperkt kan stuiteren. 


Kan ik kunstgras zowel binnen als buiten gebruiken?

Kunstgras kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. Wanneer je het binnen wilt gebruiken, dan dient het wel aan de normen van brandveiligheid te voldoen. Vario heeft ervaring met de realisatie van (indoor)- kunstgrasvelden.

Wordt het kunstgras geleverd inclusief belijning?

Dit hangt af van het type kunstgras. Het is niet standaard dat er belijning op een rol is geproduceerd, maar het behoort wel tot de mogelijkheden.

Is het mogelijk om nieuwe of andere belijning aan te brengen op het kunstgras?

Ja, het is altijd mogelijk om nieuwe belijning aan te brengen op kunstgras. Als een kunstgrasveld al lange tijd in gebruik is, dan is het verschil tussen de nieuw aangebrachte belijning en het bestaande kunstgras wel zichtbaar. 

Verzorgen jullie ook de omheining?

Vario realiseert kunstgras totaalprojecten, inclusief grondwerkzaamheden en verdere terreininrichting. Voor kunstgras sportvelden werkt Vario samen met vaste projectpartners om zodoende altijd op de vraag van de klant in te kunnen spelen.

Hoelang duurt de aanleg van een kunstgras sportveld?

De duur van de aanleg is afhankelijk van de grootte van het sportveld en de bijkomende werkzaamheden, zoals het grondwerk en de verdere terreininrichting.
Laat u zich informeren door één van onze medewerkers.

Hoe zit het kunstgras bevestigd aan de ondergrond?

In de openbare ruimte wordt het kunstgras bevestigd aan de ondergrond middels verlijming, verankering aan het straatwerk of aan kunststof balken.

Kan het kunstgras los raken van de ondergrond?

Het kunstgras wordt over het algemeen gevuld met infill. Dit geeft de kunstgrasmat voldoende gewicht, zodat het niet van de grond los kan raken.

Wat zijn de kleuren en mogelijkheden van gekleurd kunstgras?

Gekleurd kunstgras is in vele kleuren beschikbaar. Veel gebruikte kleuren zijn blauw, geel, rood, groen, wit en zwart. 

Wil je een groen sportveld met witte belijning, blauwe doelgebieden en een rode middencirkel? Alles kan.
Ook bij speelvelden kun je in een groen speelveld leuke kleurrijke elementen aanbrengen. 

Maar je kunt natuurlijk ook bijvoorbeeld een veld helemaal met zwart kunstgras realiseren en daar witte elementen in aanbrengen. Of andere kleur combinaties maken. We helpen je graag bij het maken van deze keuze of bekijk alvast onze gerealiseerde projecten.

Maar er zijn nog veel meer optie, ook met het verwerken van spelelementen in kleur of logo's, neem hiervoor contact met ons op.

Is het mogelijk om spelelementen en logo's te laten ‘bedrukken’ op het kunstgras?

Speelelementen en logo's worden niet bedrukt op het kunstgras. Speelelementen en logo's worden in het gras ingesneden. Speelelementen, logo's en figuren kunnen naar wens worden geproduceerd, waarna deze met de installatie/aanleg in het kunstgrasveld worden verlijmd. 

Welke service bieden jullie na de oplevering van een kunstgrasveld?

U kunt bij ons een onderhoudscontract afsluiten.

 • Spel: Wij kunnen dan jaarlijks kunstgras onderhoud verrichten om uw veld optimaal in conditie te houden. Zo bent u er zeker van dat het veld voldoet aan de veiligheidseisen en daarnaast verlengt u de levensduur van het speelveld. 
 • Sport: Wij kunnen dan jaarlijks kunstgras onderhoud verrichten om uw veld optimaal in conditie te houden. Zo bent u er zeker van dat het veld voldoet aan de sporttechnische eisen en daarnaast verlengt u de levensduur van het sportveld.

Wat gebeurt er als het kunstgras beschadigd is geraakt of door vandalisme is vernield?

Schades dienen zo snel mogelijk na constatering te worden gerepareerd om verdere schade te voorkomen. Het is mogelijk om een speelplek te laten verzekeren tegen vandalisme.  

Is het veilig om slidings te maken op kunstgras?

Op de laatste generatie kunstgrassen kunnen prima slidings worden uitgevoerd. De moderne kunstgrassystemen zijn voorzien van zachte kunstgrasvezels. In combinatie met het EPDM infill en/of Kurk infill wordt het mogelijk gemaakt om een sliding te kunnen maken op het kunstgras. Vario Grass B.V. maakt geen gebruik van SBR Rubber infill van vermalen autobanden. Multifunctionele kunstgrasvelden worden enkel ingevuld met een speciaal soort zand. Ook heeft Vario Grass B.V. kunstgrasproducten in haar assortiment die geen infill meer nodig hebben.   

Kunstgras bij spel

Kan kunstgras ook dienen als ondergrond voor speeltoestellen, zoals schommels?

Dit is mogelijk. Je kunt hiervoor speciaal kunstgras gebruiken met een dempende ondergrond voor meer veiligheid.

Wat zijn de kleuren en mogelijkheden van gekleurd kunstgras?

Gekleurd kunstgras is in vele kleuren beschikbaar. Veel gebruikte kleuren zijn blauw, geel, rood, groen, wit en zwart. 

Wil je een groen sportveld met witte belijning, blauwe doelgebieden en een rode middencirkel? Alles kan.
Ook bij speelvelden kun je in een groen speelveld leuke kleurrijke elementen aanbrengen. 

Maar je kunt natuurlijk ook bijvoorbeeld een veld helemaal met zwart kunstgras realiseren en daar witte elementen in aanbrengen. Of andere kleur combinaties maken. We helpen je graag bij het maken van deze keuze of bekijk alvast onze gerealiseerde projecten.

Maar er zijn nog veel meer optie, ook met het verwerken van spelelementen in kleur of logo's, neem hiervoor contact met ons op.

Hoe weet ik welk soort kunstgras ik nodig heb voor een speelveld?

Dit is afhankelijk waar je het kunstgras voor wilt gaan gebruiken. Zo is het kunstgras dat gecertificeerd is voor de toepassing onder speeltoestellen anders dan kunstgras voor een multifunctioneel sportveld. 

Naast het soort kunstgras is ook heel belangrijk om rekening te houden met de valondergrond. Zodra er speeltoestellen op/in het kunstgras worden geplaatst krijg je te maken met bepaalde valhoogtes. Een combinatie van valdemping en kunstgras biedt hiervoor een oplossing. 

Laat je adviseren door één van onze medewerkers.

Hoe bereken ik de valvrije zone onder mijn speeltoestel?

Hoe bereken ik de valhoogte van een speeltoestel en de daarbij behorende valvrije zone? Met vrije valhoogte wordt bedoeld: de grootste afstand, loodrecht gemeten, tussen een duidelijk bedoeld steunpunt voor het lichaam en het daaronder gelegen oppervlak van de bodem of ander toesteldeel.

De tekeningen tonen de vrije valhoogte (h) voor een drietal speeltoestellen. De Europese norm staat een maximale vrije valhoogte voor speeltoestellen toe van 3 meter.

De opvangzone is het gebied rondom een speeltoestel waar het valdempende kunstgras minimaal moet liggen. De vereiste afmetingen van de opvangzone zijn afhankelijk van de vrije valhoogte van het speeltoestel. Zo moet bijvoorbeeld bij een vrije valhoogte van 3 meter een afmeting van minimaal 2,5 meter gehanteerd worden.

Vario helpt je graag verder.

Waar kunnen jullie kunstgras speelvelden allemaal gebruikt worden?

Kunstgras speelvelden kan voor heel veel soorten sport en spelen worden gebruikt. Kunstgras kan overal gebruikt voor worden. 
Waar wij kunstgras leggen:

 • Bij voetbalvelden;
 • Op schoolpleinen;
 • In de openbare ruimte;
 • Maar ook in speeltuinen.

Stuitert een bal op een kunstgras speelveld?

Een bal kan gewoon stuiteren op een kunstgrasveld, mits de ondergrond voldoende stabiel is en er geen dempende laag is aangebracht. 

Welke sporten kan ik beoefenen op een kunstgras speelveld?

Elke sport die op natuurgras beoefend wordt kan ook op een kunstgras speelveld beoefend worden. Elke sport vraagt om andere sporttechnische eigenschappen.

Zo is het voor een basketbalveld van belang dat de bal goed kan stuiteren, hiervoor zal een kortpolig en een met zand ingestrooid type kunstgras aan te bevelen zijn.

Een voetbalveld vraagt om een hoogpolig type kunstgras waarop het ook mogelijk is om slidings te maken. Hiervoor wordt veelal gebruik gemaakt van een hoogpolig type kunstgras dat wordt ingestrooid met zand, rubber en/of kurk.

Is het mogelijk om een kunstgras speelveld later uit te breiden of aan te passen?

Uitbreidingen en aanpassingen zijn altijd mogelijk in overleg.
Laat je goed adviseren door één van onze medewerkers.

Is het mogelijk om spelelementen en logo's te laten ‘bedrukken’ op het kunstgras?

Speelelementen en logo's worden niet bedrukt op het kunstgras. Speelelementen en logo's worden in het gras ingesneden. Speelelementen, logo's en figuren kunnen naar wens worden geproduceerd, waarna deze met de installatie/aanleg in het kunstgrasveld worden verlijmd. 

Hoe wordt het water afgevoerd bij kunstgras?

Een kunstgrasmat is voorzien van vele drainagegaatjes. Kunstgras kan tot wel 60 liter water per minuut per vierkante meter water afvoeren. Belangrijk is wel dat de ondergrond onder het kunstgras ook in staat is om het overtollige regenwater af te voeren.

Hoe zit het kunstgras bevestigd aan de ondergrond?

Kunstgras kan op verschillende manieren worden bevestigd aan de ondergrond. Zo is het mogelijk om kunstgras rondom te verlijmen, met kunststof balken te verankeren of om het kunstgras rondom te klemmen. Heb je hier een vraag over, neem dan gerust contact op met één van onze medewerkers. 

Kan ik alle soorten speeltoestellen neerzetten op kunstgras?

Dit is helemaal afhankelijk van het type speeltoestel. De meeste speeltoestellen worden vooraf in de grond gesteld en vastgezet in beton. Elk type toestel dat geplaatst wordt in de openbare ruimte dient te voldoen aan de normen NEN-EN 117:2008 en NEN-EN 1177:2008. Vario beschikt over gecertificeerde kunstgrasconstructies die onder de speeltoestellen kunnen worden aangebracht. Laat je goed adviseren door één van onze medewerkers.

Hoe wordt een kunstgras speelveld aan de randen afgewerkt?

De randen van een speelveld kunnen op verschillende manieren worden afgewerkt. Bijvoorbeeld door een kantopsluiting. Laat je adviseren door één van onze medewerkers

Wat moet ik doen wanneer het kunstgras beschadigd is?

Als het kunstgras beschadigd is kunt je het beste direct contact opnemen met ons. Wij zullen dan kijken of de schade te repareren is.

Is het mogelijk om kunstgras plaatselijk te herstellen of te vervangen?

Ja dit is mogelijk. Je zult in het begin wel kleurverschil zien, maar dit zal op de duur verdwijnen. Ook is het mogelijk om kleurelementen in een later stadium te integreren in het speelveld.

Welke service bieden jullie na de oplevering van een kunstgrasveld?

U kunt bij ons een onderhoudscontract afsluiten.

 • Spel: Wij kunnen dan jaarlijks kunstgras onderhoud verrichten om uw veld optimaal in conditie te houden. Zo bent u er zeker van dat het veld voldoet aan de veiligheidseisen en daarnaast verlengt u de levensduur van het speelveld. 
 • Sport: Wij kunnen dan jaarlijks kunstgras onderhoud verrichten om uw veld optimaal in conditie te houden. Zo bent u er zeker van dat het veld voldoet aan de sporttechnische eisen en daarnaast verlengt u de levensduur van het sportveld.

Wat gebeurt er als het kunstgras beschadigd is geraakt of door vandalisme is vernield?

Schades dienen zo snel mogelijk na constatering te worden gerepareerd om verdere schade te voorkomen. Het is mogelijk om een speelplek te laten verzekeren tegen vandalisme.  

Garantie en gebruik van kunstgras

Hoe lang gaat kunstgras mee?

Bij normaal gebruik heeft kunstgras een levensduur van 10 tot 15 jaar.

Wordt er garantie verstrekt op het kunstgras?

Vario werkt o.a. met Royal Grass® kunstgras. Op dit merk kunstgras wordt een garantie van 11 jaar tegen verkleuring afgegeven in Nederland, Duitsland en België. Daar hoef je niets voor te doen. Laat je wel goed informeren over bepalende en verdere garantievoorwaarden.

Wordt er garantie verstrekt op de aanleg van het kunstgras?

Indien het kunstgras wordt aangelegd door het team van Vario, wordt hier garantie op verstrekt conform de algemene voorwaarden van Vario.  

Heb ik garantie op een kunstgrasveld?

De garantie van kunstgrassen voor sportdoeleinden verschilt per uitgekozen kunstgras systeem. Laat je goed informeren door de adviseurs van Vario.  

Behoudt kunstgras altijd zijn lengte?

De vezels van het kunstgras behouden altijd hun lengte. Wel zal het gras door het gebruik iets kunnen gaan plat liggen waardoor het oogt of de vezel korter lijkt.

Slijt kunstgras?

Kunstgras zal afhankelijk van de gebruiksintensiteit slijten. Let wel op, er zit een groot verschil in de verschillende typen kunstgrassen. Vario adviseert je graag over het juiste type kunstgras voor de gewenste toepassing.  

Kan ik 5 jaar later hetzelfde kunstgras nog steeds kopen als ik wil uitbreiden?

Dit is mogelijk mits het kunstgras nog in productie is. Wel moet je rekening houden met kleurverschil i.v.m. een andere productieronde, net zoals dat bij tapijt het geval is.

Onderhoud van kunstgras

Hoe onderhoud ik het kunstgras in de tuin?

Om zo lang mogelijk van het kunstgras te genieten is het belangrijk om het kunstgras te onderhouden. Dit betekent het tijdig verwijderen van bladeren, onkruid en ander afval. Het schoonhouden van kunstgras bevordert de waterafvoer en voorkomt verstopping van het kunstgras door allerlei vuil. Zeker de met zand ingestrooide producten verdienen extra aandacht.

Wanneer bladeren die op het kunstgras vallen niet verwijderd worden, zullen die bladeren composteren en zo de groei van mos en onkruid bevorderen. Gebruik van een verdelgingsmiddel is mogelijk, het is echter beter om de opkomst van onkruid en mos te voorkomen. Betreed het gras niet als er veel bladeren op liggen, zorg dat deze eerst verwijderd worden.

Indien er gedurende langere tijd een zwaar voorwerp is geplaatst op het kunstgras, zoals een opblaasbaar zwembad, dan zullen de vezels plat zijn gaan liggen door de druk. Nadat het voorwerp is verwijderd, kunnen de vezels weer op worden geborsteld met een harde bezem of een tuin- of bladerhark. In de loop van tijd kunnen afdrukken zichtbaar blijven, het gekozen type kunstgras bepaald in grote mate de belastingsweerstand en het effect op langere termijn.

Vuur en hete voorwerpen (zoals, barbecues, sigaretten, vuurkorven e.d.) dienen niet in direct contact te komen met kunstgras teneinde smeltplekken in het kunstgras te voorkomen.

Hoe kan ik het kunstgras schoon houden?

Het is belangrijk om het kunstgras goed schoon te houden. Kunstgras onderhoud is o.a. het verwijderen van bladeren, onkruid en ander afval.
Door gebruik gaan vezels plat liggen. Het periodiek overeind harken of borstelen van de vezels verbetert het aanzicht. Houdt het kunstgras schoon met een reguliere bladblazer of – zuiger. Zorg bij zand ingestrooide typen kunstgras dat de zandvulling niet wordt weggeblazen.

Is kunstgras volledig onderhoudsvrij bij sport- en speelvelden?

Kunstgras is uitermate geschikt voor multifunctionele sportvelden en als valondergrond onder speeltoestellen. Kunstgras is onderhoudsarm en dus niet geheel onderhoudsvrij. Het is van groot belang om kunstgras valondergronden goed te onderhouden. Het is van groot belang om de veiligheid van een speelveld te waarborgen en de levensduur te verlengen.  Het regelmatig onderhouden van het kunstgras zorgt ervoor dat mos en organisch materiaal op de ondergrond wordt voorkomen. Daarnaast dient het infill- materiaal altijd op peil te blijven om aan de veiligheidseisen te blijven voldoen.  

Is kunstgras volledig onderhoudsvrij in openbare ruimte en landscaping?

Kunstgras is niet onderhoudvrij, dit geldt ook voor kunstgras in de openbare ruimte en landscaping. Je dient kunstgras schoon te houden door afval te verwijderen en je moet zorgen voor een jaarlijkse inspectie en onderhoudsbeurt. Er is ook een mogelijk om gespecialiseerd onderhoud af te nemen bij Vario. Dan wordt het onderhoud door de specialisten van Vario gedaan.

Onderhoud laten uitvoeren door de specialist?

Om de levensduur van je kunstgras te verlengen, is het verstandig om 1 keer per jaar specialistisch onderhoud te laten uitvoeren door het team van Vario. Vario beschikt over speciale machines die de kunstgrasvezels reinigen en de infill filtert. Daarnaast kan de infill indien nodig worden aangevuld en kunnen kleine schades direct ter plaatse worden verholpen. Informeer naar de mogelijkheden voor kunstgras onderhoud bij Vario.

Reparatie kunstgras

Kan kunstgras gerepareerd worden?

Mocht er een grote beschadiging ontstaan op het kunstgras dan kun je deze laten repareren. Hierbij wordt een stuk uit het kunstgras gesneden en een nieuw stuk  aangebracht. Het verdient daarom aanbeveling om enkele snijrestanten van het kunstgras  die zijn overgebleven na installatie, apart te bewaren. Dit is handig voor eventuele reparaties. Uiteraard zal er in eerste instantie wel een verschil te zien zijn tussen gebruikt en ongebruikt kunstgras. Na verloop van tijd zal dit verschil steeds minder worden.

Wat moet ik doen wanneer het kunstgras beschadigd is?

Als het kunstgras beschadigd is kunt je het beste direct contact opnemen met ons. Wij zullen dan kijken of de schade te repareren is.

Is het mogelijk om kunstgras plaatselijk te herstellen of te vervangen?

Het is mogelijk om kunstgras plaatselijk te herstellen of te vervangen. Wel moet je rekening houden met mogelijk kleurverschil. Dit zal op de duur verdwijnen. Bij speelvelden is het ook mogelijk om kleurelementen in een later stadium te integreren.

Kan ik een brandplek verwijderen van het kunstgras?

Mocht er een grote beschadiging ontstaan op het kunstgras dan kun je deze laten repareren. Hierbij wordt een stuk uit het kunstgras gesneden en een nieuw stuk  aangebracht. Het verdient daarom aanbeveling om enkele snijrestanten van het kunstgras  die zijn overgebleven na installatie, apart te bewaren. Dit is handig voor eventuele reparaties. Uiteraard zal er in eerste instantie wel een verschil te zien zijn tussen gebruikt en ongebruikt kunstgras. Na verloop van tijd zal dit verschil steeds minder worden.

Kunnen er gaten ontstaan in een kunstgras veld?

Bij normaal gebruik zal dit niet gebeuren. Het kunstgras wordt ingestrooid met een zandlaag dat het kunstgras beschermd.