Logo
0544-487163
Kunstgras recycling door Vario, Royal Grass® en recyclaar Re-Match
Vario gaat kunstgras van klanten dat aan vervanging toe is inzamelen en laten recyclen
Kunstgras Recycling Door Vario Kunstgras

Vario slaat de handen ineen met producent Royal Grass® en recyclaar Re-Match voor de recycling van kunstgras!

Het niet-recyclen van kunstgras is wereldwijd een groot probleem. Vooral kunstgras voor sportvelden belandt veelal op de toch al enorme plastic afvalberg. Actualiteitenprogramma Zembla liet onlangs zien dat er ook in Nederland grote problemen zijn met de verwerking van oud kunstgras. Uit de uitzending blijkt dat gebruikte sportkunstgrasvelden op grote schaal worden opgeslagen of illegaal gedumpt in het buitenland. Om te voorkomen dat dit ook met ons kunstgras gebeurt, is Vario de samenwerking aangegaan met producent Royal Grass® Kunstgras en recyclaar Re-Match. Hoe ziet dat er precies uit?

Royal Grass® biedt recyclegarantie op kunstgras

Kunstgrasproducent Royal Grass®, Waar Vario Grass servicepartner van is, heeft een belangrijke missie: ervoor zorgen dat Royal Grass® kunstgras nooit schade toebrengt aan het milieu, ook niet ná de jarenlange levensduur van de grasmat. Daarom geeft Royal Grass® een recyclegarantie. Wanneer het kunstgras toe is aan vervanging, zorgt Royal Grass® voor de terugname van de oude grasmat, die vervolgens wordt gerecycled. Het aanbieden van deze garantie leidde er deze maand toe dat ons Vario-team voor het eerst een grasmat ophaalde bij een klant – die na meer dan 13 jaar intensief gebruik – verruild werd voor nieuw, extra milieuvriendelijk kunstgras. 

Vario Kunstgras Gaat Kunstgras Recyclen

Specialistisch verwijderen van kunstgras door Vario

Hoe werkt zo’n de-installatie van oud kunstgras precies? Als servicepartner van Royal Grass® is Vario gespecialiseerd in kunstgrasprojecten, van het eerste ontwerp tot de kleurrijke aanleg. Ons team weet daarom ook hoe een kunstgrasmat uiteindelijk weer gede-installeerd moet worden. En wel op zo’n manier dat het kunstgras goed verwerkt kan worden in het proces van recycling. Met speciale gereedschappen trekken we de kunstgrasmat terug en snijden deze in hanteerbare stukken. Deze stukken kunstgras versturen we naar Re-Match – Turf Recycling, dé specialist op het gebied van kunstgras recycling. 

Recycling van kunstgras, hoe gaat dat in z'n werk?

Re-Match recyclet het gebruikte kunstgras, zodat het materiaal op een milieuvriendelijke manier hergebruikt kan worden. Voor het recyclen van het kunstgras heeft Re-Match een gepatenteerde techniek ontwikkeld. Het recyclen van kunstgras is namelijk een technisch gecompliceerd proces. Dat zit zo:

Doorgaans bestaat kunstgras uit twee verschillende materialen, kunststof voor de vezels en het doek en latex voor de onderlaag. Deze materialen dienen van elkaar gescheiden te worden voordat het kunstgras recyclebaar is. Re-Match is een van de weinige recyclingbedrijven ter wereld die beschikt over de techniek die nodig is voor het scheiden van deze materialen. 

Recycling Van Kunstgras Door Vario Royal Grass En Re Match
Kunstgras Recycling Royal Grass En Vario Kunstgras

Duurzame kunstgrasproducten

Door oud kunstgras te de-installeren en over te dragen aan recyclepartner Re-Match, zorgen we ervoor dat het kunstgras dat we aanleggen geen schade aan het milieu toebrengt. Daarnaast blijft producent Royal Grass® ondertussen werken aan kunstgrasproducten die in de toekomst nóg makkelijker te recyclen zijn. Een voorbeeld van zo’n product is Royal Grass® EcoSense. Dit type kunstgras is speciaal ontwikkeld met het oog op hergebruik. Doordat zowel de onderlaag, als het doek en de kunstgrasvezels zijn vervaardigd uit kunststof, kan het kunstgras makkelijker gerecycled worden. Na de aanleg van dit nieuwe kunstgras worden de snijresten direct mee teruggenomen voor recycling. Zo voorkomen we samen met Royal Grass® en Re-Match dat de installatie van kunstgras zorgt voor plastic afval.